Wandeltips

Bewegen blijft belangrijk en een rondje lopen is juist in deze tijd ondanks de maatregelen rond het coronavirus heel goed om te blijven doen. Trek je schoenen aan en loop vanaf je huis een rondje. Maar hoe kun je dat op een goede verantwoorde manier blijven doen. Wij geven je een aantal tips die je juist in deze tijd goed kunt gebruiken.

Ik wandel graag op 1,5 meter afstand.png

Loop een rondje vanuit je eigen huis

Wandel vanaf je eigen voordeur, ga op ontdekkingsreis door je eigen omgeving. Niet met de auto, niet met de bus. Zo zorgen we er met elkaar voor dat het nergens druk wordt. Een half uur, een uurtje? Alles is mogelijk. Bedenk vooraf je route zodat je weet hoe langs die is. Zo ben je weer op tijd thuis voor je bel-afspraak, de pakjesbezorger of het eten. Met een routeplanner bedenk je snel en gemakkelijk welke rondjes allemaal mogelijk zijn. Heb je vaste wandelvrienden met wie je nu niet kunt gaan wandelen? Bedenk voor elkaar een #rondjelopen, wandel op hetzelfde moment en stuur elkaar na afloop een foto van het meest bijzondere plekje onderweg.

Verbeterdebuurt.jpg

Loop een rondje en geef elkaar de ruimte

Wandelen in het bos, heide of een dijkje, blijf elkaar de ruimte geven. Wanneer je iemand tegenkomt op een smal paadje, doe even een stap opzij in de berm en laat elkaar passeren. En loop je samen met je partner, ga dan bij tegemoetkomende wandelaars even achter elkaar lopen. Heb even oogcontact met andere wandelaars zodat je van elkaar weet hoe je elkaar op afstand kunt passeren. Zoals wanneer je bij een nauwe doorgang komt of op een smal trottoir, ga even opzij en laat de ander passeren. Of bij een draaihekje in een natuurgebied, geef elkaar de ruimte dan blijft een #rondjelopen zelfs in deze tijd mogelijk.

#rondjelopen geef elkaar de ruimte.jpg

Loop een rondje op een rustig moment

Wat minder mensen tegenkomen is nu fijn. Niet overal is de stoep breed genoeg om 1.5 meter afstand te houden. Kies dus een rustig tijdstip om naar buiten te gaan. Wanneer dat is? Probeer in je eigen buurt eens verschillende tijdstippen uit. Ga vroeg in de ochtend wandelen. Of wacht tot het eind van de dag. Wandel in de schemering. Geniet van de stilte, kijk omhoog naar de sterren. Misschien heb je geluk en zie je donkere silouetjes door de lucht fladderen. Vleermuisjes. Ze vliegen vaak in kringetjes, keer op keer hetzelfde rondje. Net als veel wandelaars in deze dagen.

#rondjelopen op een rustig moment.png

Loop een rondje en maak je hoofd leeg

Maak je hoofd even lekker leeg met een #rondjelopen. Breng een beetje mindfullness in je wandeling. Ga een eindje stappen, het maakt niet uit waar, en luister naar de geluiden om je heen. Alleen dat en verder niets. Luister naar je ademhaling, je voetstappen, een brommer die voorbij rijdt. Zeker, na een tijdje gaan je gedachten afdwalen, naar de email die je nog moet schrijven, naar dat ene gesprek deze ochtend. Wees vriendelijk voor jezelf. Merk het op en breng je gedachten weer rustig terug naar het luisteren. Keer op keer. Alleen even wandelen en luisteren. Je knapt er van op. 

mindfull-wandelen.jpg

Loop een rondje met muziek

Sommige mensen vinden het fijn om muziek te luisteren terwijl ze een rondje lopen. Heb je op je telefoon Spotify of Youtube staan? Doe dan je telefoonoortjes eens in en luister tijdens het wandelen naar het album Seven Days Walking van Ludovico Einaudi. Seven Days Walking is geïnspireerd op de persoonlijke wandelingen van Einaudi in zijn nabije natuur. Waan je dus even in Italië als je een rondje loopt en muziek luistert. Zie je de prachtige heuvels van Umbrië voor je, de cipressen oprijlanen in Toscane of de olijfboomgaarden in Puglia?

Wandelmuziek.jpg

Loop een rondje en maak het spannend voor je kinderen

Misschien is de drang om een rondje te lopen bij de kinderen nog wel groter dan bij ons volwassenen. En elke keer datzelfde blokje om met de kids gaat misschien ook vervelen. Maar je kunt het ook spannender maken voor ze. Ga eens op berenjacht en zoek de knuffelberen die nu overal achter de ramen staan. Maak een speurtocht of bingo met een kaart met daarop dingen die je kinderen moeten fotograferen: een bloeiende tulp, rode auto of vogel. Of laat je fantasie de vrije loop en stel ze voor dat ze boswachter zijn of ontdekkingsreiziger.

berenwandeling.JPG

Loop een rondje en ontdek de stadsnatuur

Doordat het rustiger is op straat kan je de stadsnatuur veel beter beleven. Je hoort veel meer vogels fluiten, je ziet overal de bloeiende bomen en wellicht kom je wel beestjes tegen die je nog niet eerder in de stad hebt gezien. De natuur staat nooit stil en is in deze periode erg mooi! Ga dus opzoek naar die mooie fluitconcerten, vind de mooiste bloesems in jouw buurt en ruik de lente.

Natuur in de stad - Naturalis
Natuur in de stad.jpg

Loop een rondje en laat je verrassen

Pak een kaart, een routeplanner of gebruik het lokale knooppuntennetwerk om je eigen omgeving te ontdekken. Stippel een route uit langs plekken waar je anders nooit wandelt. Een parkje, een nieuwbouwijkje. En ga dan eens ’s ochtends vroeg, om in alle rust te kunnen wandelen en rond te kijken. Je zult zien dat je dan niet de enige bent die er vroeg op uit is. De natuur is al lang wakker. Vogels zoals deze specht zijn ook vaak vroeg uit de veren. Gaat je trouwe viervoeter mee? Doe hem
aan de lijn, dat is wel zo fijn voor andere wandelaars.

#rondjelopen met Tjisse Brookman.jpg

Thuiswandelen - Tips van vrijwilliger Paul van Dommelen

Vrijwilliger Paul van Dommelen heeft aantal ideeën om rond je huis op een creatieve manier wat meer variatie te brengen in je vaste wandelrondje. Wandel je rondje eens andersom of ga met of zonder kinderen op berenjacht.

NAAR DE TIPS VAN PAUL

Wandelvariaties Paul van Dommelen.jpeg