Rond de Zuiderzee

De Zuiderzee was van enorm historisch belang voor het leven in de gebieden eromheen. De visvangst bloeide er, dorpen werden steden en de scheepwbouw en walvisvaart waren handelsmerken. Maar tot de bouw van de Afsluitdijk was de Zuiderzee ook een voortdurende bedreiging door stormen, vissersboten vergingen en grote stukken land overstroomden. Door deze geschiedenis wandel je in een enerverend gebied met oude steden, polders, water en rietkragen.

Wandelen Rond de Zuiderzee

Zuiderzeepad

Een rondje IJsselmeer is een 536 kilometer lange verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van omringende plaatsjes. Bezoek bekende vissersdorpen en stadjes zoals de hanzesteden Kampen en Elburg. Ruik de geur van gerookte paling in Volendam en bezichtig vestingen als sloten en het rijke boerendorp Blaricum, met overal doorbraakkolken en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee. 

Zuiderzeepad
Zuiderzeepad_etappe_18.jpg

Wandelen over het Waterkeringpad

Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. Je loopt over de dijken die ons vroeger tegen de Zuiderzee beschermden. Het pad loopt van Amsterdam naar Huizen via IJburg, Muiden en Naarden. 

Lees meer
Centraal_station_Amsterdam_Zuiderzeepad.JPG

Zuiderzeemuseum

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal.

Zuiderzeemuseum_Buitenmuseum.jpg

Nieuws- en blogberichten Rond de Zuiderzee

 1. fietsbus.png

  5 augustus 2021 om 11:00 Wandelnet

  Extra fiets- en wandelbus over Afsluitdijk

 2. nieuwe diep cafe.jpg

  18 maart 2021 om 08:00 Lucy Deutekom

  Aaf Brandt Corstius over haar favoriete rondje in de buurt

 3. Marken huisjes.JPG

  15 februari 2021 om 14:12 Lucy Deutekom

  Wandelnet Rondwandelingen: Het eilandgevoel van Marken

 4. amsterdam stad amsterdam paul crijns.jpg

  8 februari 2021 om 13:30 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Amsterdam

Bekijk alle blogs

Webwinkel

Wandelgids Zuiderzeepad

Trek uw wandelschoenen aan en luister onderweg naar de vogels, voel de wind op de Afsluitdijk, snuif de geur van vis op in de vissersdorpen, hoor het klapperen van de zeilen van de botters in de haven. Vaak dichtbij, soms iets verderaf, maar de voormalige Zuiderzee blijft uw gids op dit pad.

Prijs: € 20,45 / Donateursprijs € 18,41 / Aantal pagina's: 232

Cover_Zuiderzeepad_LAW8_2017.jpg