NS-wandelingen: wandel van station naar station

NS-wandelingen

Maak gebruik van de trein en wandel van station naar station met de NS-wandelingen. Wel zo makkelijk toch?

Over de NS-wandelingen

In samenwerking met de NS biedt Wandelnet verspreid over het land 45 NS-wandelingen aan van station naar station. De bekende NS-wandelingen sluiten altijd aan op het openbaar vervoer en zijn perfect voor een dagwandeling. Wat is bijvoorbeeld de mooiste NS-wandeling? Of bepaal het zelf, er is immers voor ieder wat wils. Je kunt kiezen voor verschillende wandelafstanden, wandel door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. Van elke NS wandelroute kun je een routebeschrijving, kaartje en gps-track downloaden op de site van Wandelnet

Bekijk alle NS-wandelingen

Wat is een NS-wandeling?

De NS-wandelingen starten-en eindigen bijna altijd bij een treinstation. Een enkele route begint of eindigt bij een bushalte. De lengte van een NS-wandeling varieert van 7 tot 22 km, perfect voor een dagwandeling. NS-wandelingen lopen deels over bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) en Streekpaden. Perfect als je eens kennis wilt maken met een LAW.

Bekijk de veelgestelde vragen

Mooiste NS-wandelingen

Samen met de NS brengt Wandelnet geregeld een nieuwe NS wandelroute uit. De laatste twee NS-wandelingen zijn echte aanraders. Loop de NS-wandeling 'Duinen van Zoutelande' en struin over het strand en beklim steile duinen terwijl je uitkijkt op de Westerschelde. Of reis af naar het zuiden van Limburg en waan je tijdens de NS-wandeling 'Valkenburg aan de Geul' voor een dag in het buitenland.

zoutelande.jpg

NS-wandeling | Duinen van Zoutelande

Afstand & plaats
19.0 km Vlissingen - Westkapelle
Extra info
Bløf wist het al: aan de Zeeuwse kust is het goed toeven. ‘Ik ben blij dat je hier bent’, zo luidt hun singletekst ‘Zoutelande’. Struin over het strand en beklim steile duinen terwijl je uitkijkt op de Westerschelde waar vrachtschepen af en aan varen. Kom je ook naar Walcheren?
img-r0x0x1582x791-t800.jpg

NS-wandeling | Valkenburg aan de Geul

Afstand & plaats
16.5 km Maastricht - Valkenburg
Extra info
Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, loop je nu via de Groene Loper de stad uit. Even later sta je in de Limburgse heuvels. Je wandelt langs akkers, door bossen en gaat via het idyllische Geuldal naar Valkenburg a/d Geul.

Alle NS-wandelingen

Waar wil je wandelen en hoeveel kilomters wil je maken? Tip: Met de Wandelnet-app heb je al NS-wandelingen binnen handbereik. Download de app gratis voor Android of iPhone.

Wie maakt de NS-wandelingen?

"Het geheim van de NS-wandelingen: de stationswandelingen zijn kant-en-klaar, het begin- en eindpunt zijn altijd goed bereikbaar via een station en je krijgt tips voor leuke horeca en bezienswaardigheden onderweg. Een NS-wandeling is perfect voor een fijne dagwandeling." Maak kennis met Sietske de Vet, coördinator van de NS-wandelingen en OV-stappers

Lees het interview

OV-stappers

Elk jaar vervallen er NS-wandelingen om plaats te maken voor nieuwe NS-wandelingen. De NS-wandelingen die niet meer in het NS-pakket zijn opgenomen krijgen bij Wandelnet een tweede leven als OV-stapper. Het gaat om 55 dagwandelingen en 15 tweedaagse tochten. OV-stappers worden niet zo vaak bijgewerkt als NS-wandelingen. Perfect voor de avontuurlijke wandelaar!

Bekijk OV-stappers

Valkenburg a/d Geul

Ontdek de mooiste plekken van de nieuwste NS-wandeling: Valkenburg aan de Geul. Daar waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, loop je nu via de Groene Loper de stad uit. Even later sta je in de Limburgse heuvels. Je wandelt langs akkers, door bossen en gaat via het idyllische Geuldal naar Valkenburg a/d Geul.

Bekijk de NS-wandeling

Blog en nieuws over NS-wandelingen en OV-stappers

 1. Curfsgroeve NS-wandeling Maastricht - Schin op Geul.jpg

  24 juni 2022 om 09:27 Britta Schmidt

  Vijf mooiste plekken op nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul

 2. Klaprozen Zuid-Limburg header.png

  24 juni 2022 om 09:27 Wandelnet

  Gloednieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’

 3. Drentsche Aa beek.JPG

  14 juni 2022 om 16:00 Marleen Lekkerkerk

  Bloeiende hooilanden langs NS-wandeling Drentsche Aa

 4. Rotterdam Rooftop Walk artist impression MVRDV Birds eye (1).jpg

  25 mei 2022 om 11:00 Wandelnet

  Wandel op 29,5 meter hoogte boven het centrum van Rotterdam

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een inspirerende nieuwsbrief naar alle abonnees. In de nieuwsbrief vind je leukste tips, tricks en wandelnieuwtjes over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Wandelnet!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?