Goed vaarseizoen voor pontjes Rivierenland

Goed vaarseizoen voor pontjes Rivierenland

29 november 2021 - Wandelnet

Het vaarseizoen van de pontjes van Uit®waarde zit erop. De tien toeristische voetveren in het Rivierengebied brachten dit jaar gezamenlijk iets meer dan 109.000 passagiers naar de overkant. Ruim 14.000 daarvan waren wandelaars.

elektrische veerpont

Bijzonder jaar

Het vaarseizoen was voor de pontjes dit jaar anders dan andere jaren. Hevige regenval in Europa zorgde voor hoge waterstanden en stroomversnellingen in de Nederlandse rivieren. De veren van Uit®waarde waren daardoor ruim drie weken uit de vaart. Daarnaast was door de coronamaatregelen het dragen van een mondkapje en het voldoende afstand houden aan boord een verplichting.  

Veer Druten-Dodewaard

Toch wisten veel wandelaars en fietsers de pontjes te vinden. Het veer Druten-Dodewaard was, net als in 2019, het veer met de meeste overzettingen: bijna 18.000 mensen werden overgezet. Daarna volgen het veer Batenburg-Demen met ruim 13.000 en het veer Beuningen met ruim 12.000 passagiers. Cijfers uit 2020 zijn er niet; in dat jaar voeren de veren van Uit®waarde niet vanwege alle coronamaatregelen. Een overzicht van alle pontje in het Rivierengebied vind je op Uiterwaarde.nl.

Waterliniepad_etappe_15

Liniepont in NS-wandeling

Pontjes zijn vaak onderdeel van een knooppuntennetwerk en dus leuk om op te nemen in een zelf uitgestippelde wandeling. In de routeplanner van Wandelnet vind je vrijwel alle wandelnetwerken van Nederland. Kijk vooraf altijd op veerponten.nl  om te zien of een pontje in de vaart is. Wil je liever een kant-en-klare wandelroute met een leuke oversteek? De Liniepont over de Lek is, in het voorjaar en de zomer, voor veel wandelaars een hoogtepunt in de NS-wandeling Waterlinie Culemborg. Dit is het enige pontje van Uit®terwaarde dat sinds 2017 jaarlijks meer wandelaars dan fietsers aan boord ontvangt. 

Aantal voetveren groeit

Niet alleen in het Rivierenland maar op veel plaatsen in Nederland varen steeds meer pontjes. De rivieren en vaarten worden zo een minder lastig te kruisen barriere meer voor wandelaars. Eef Meijerman, voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Voetveren, vertelde dit voor jaar in een interview met Wandelnet dat het aantal pontjes groeit. "Bij de oprichting van onze vereniging waren het er nog 130, inmiddels telt Nederlands zo'n 330 veerponten. De diversiteit is groot; van grote veerponten die ook auto's overzetten tot kleine pontjes waarop maar een paar fietsers of wandelaars passen".  

Lees meer over