Berlinda's wandelgids Elfstedenpad kreeg bijzonder 'It giet oan' stempeltje

Berlinda's wandelgids Elfstedenpad kreeg bijzonder 'It giet oan' stempeltje

18 oktober 2021 - Britta Schmidt

Dit najaar liep Berlinda van der Velde-Witteveen de laatste etappe van het Elfstedenpad. Haar volle stempelkaart en wandelgids stuurde ze op naar Wandelnet. Op de een staat een bijzondere handtekening, op de ander een bijzonder stempeltje. Gezet door Henk Kroes, de voormalig voorzitter van de Elfstedenvereniging. 

Berlinda met routekaart elfstedenpad.jpg

Met de klok mee

Berlinda is al lang een fervent wandelaar. In 2011 begon ze met het lopen van georganiseerde tochten van 25 km, later kwamen er langere tochten bij zoals de Slachte-marathon. Een collega maakte haar enthousiast voor het lopen van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). Het werd het Elfstedenpad. Berlinda: "Gewoon om als geboren Veluwse, alle elf Friese steden te leren kennen. Ik startte in Leeuwarden en liep met de klok mee. Zo wordt de route immers ook geschaatst! Ik begon in 2019 en wandelde elke schaarse vrije dag een deel van de tocht, altijd met behulp van het OV en de auto en s' nachts weer lekker thuis slapen. Uiteindelijk deed ik er iets minder dan 2,5 jaar over".   

Bij Henk Kroes aan de keukentafel

"Ik wil die etappe wel meelopen", zei de collega die haar enthousiast maakte voor de LAW's opeens. Berlinda: "Ik vond het prima. Op een gegeven moment, waar de route rechtdoor loopt, zei hij dat we links moesten. Ik zei dat dat niet klopte, maar het was volgens hem toch maar beter dat we het deden. Hij wilde me wat laten zien. Opeens stonden we voor een huis waar boven de deur "KROES" stond. "Bel maar aan, we worden verwacht" zei mijn collega. Hij kende Henk Kroes van een berghuttentocht en bleek een ontmoeting te hebben geregeld. Een bijzondere verrassing."

Ze werden hartelijk ontvangen met koffie en gevulde koek. Zittend aan zijn keukentafel vertelde Henk Kroes dat hij zelf ook LAW's loopt, in binnen- en buitenland. Toen zette hij zijn handtekening op de stempelkaart. Berlinda: "Daarna rommelde hij wat in een laatje en toverde hij er een "It giet oan" stempel uit en zette die in mijn wandelgids. Een handtekening en stempel. Prachtig... helemaal compleet". 

wandelgids elfstedenpad

Gaasterland, Oudemirnum en Mirnserklif

De laatste etappe liep ze op 14 augustus 2021. "Ik heb ervan genoten. Alleen op pad, de boel de boel laten, het hoofd leeg wandelen; dat is heerlijk! De stempelkaart vind ik een superleuke toevoeging. Het was niet altijd eenvoudig. In coronatijd waren de VVV's niet open, soms finishte ik te laat en was de VVV dicht of startte ik zo vroeg dat het nog niet open was. Gaasterland vond ik het mooiste stuk, met mooie plekken als Oudemirdum en Mirnserklif. Prachtige natuur in een glooiend landschap. En uitkijken over het IJsselmeer". 

Volgend LAW-avontuur

Ze heeft de smaak te pakken en kijkt uit naar een volgende LAW-avontuur: het Jacobspad in aanloop naar Santiago de Compostella en het Hanzepad langs haar geliefde IJssel. En... nog te voltooien: het Groot Frieslandpad! Kortom, nog genoeg wegen om te bewandelen. 

stempelkaart Elfstedenpad
 

Lees meer over