Pelgrimeren nieuwe stijl

Pelgrimeren nieuwe stijl

13 april 2021 - Wandelnet

Omdat pelgrimeren naar Santiago de Compostela door de corona-pandemie niet mogelijk is, zoeken mensen naar allerlei nieuwe wegen van pelgrimage; pelgrimage wordt opnieuw uitgevonden.

Mensen zoeken hun heil in individuele kleinere of grotere nationale en regionale tochten. Die zoektocht naar nieuwe vormen van pelgrimage was al voor de uitbraak van Covid-19 aan de gang, vooral in Engeland. Maar hoe zit dat in ons eigen land?

Expert

De Camino Academie heeft er een project van gemaakt. Wandelnet-directeur Ankie van Dijk is een van de experts die een bijdrage leverde aan de online bijeenkomst over ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’ van de Camino Academie van 16 april. Wie de bijeenkomst terug wil luisteren: 

Pelgrimspad

De bijeenkomst gaat in op de vormen van nieuwe ‘camini’ (mini-camino’s) en pelgrimspaden. Er zijn pelgrimspaden met de focus op sportiviteit en vrije tijd zoals het Pelgrimspad (Lange-Afstand-Wandelpad 7 van Amsterdam naar Maastricht) van Wandelnet. Beleving is hierbij een belangrijke drijfveer. Blijven de (nieuwe) pelgrims in hun regio of is pelgrimeren in eigen land ook (provincie)grensoverschrijdend? Daarnaast zijn er paden die de nadruk meer leggen op bezinning en spiritualiteit zoals de Walk of Wisdom bij Nijmegen;  stiltewandelingen met kleine groepjes (als de coronamaatregelen het toelaten). De voeten in beweging brengen en nadenken over het leven is vaak een reden om te gaan pelgrimeren.

Lees meer over