Wandelnet drie keer op longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2021’

Wandelnet drie keer op longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2021’

2 november 2020 - Wandelnet

De longlist voor de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute van de Benelux’ telt dit jaar maar liefst 17 routes. Wandelnet doet een gooi naar de titel met het Krijtlandpad, Pionierspad en de Westfriese Omringdijk. Op zaterdag 13 februari 2021, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.

wandelaars_in_de_heuvels_2.jpg

Populariteit wandelen stijgt

Het wandelen heeft in de afgelopen maanden door alle corona-maatregelen een flinke impuls gekregen. Je hebt er weinig meer voor nodig dan een paar goede wandelschoenen. Niet alleen verstokte liefhebbers gingen de paden op, maar ook vele tienduizenden nieuwkomers ontdekten het wandelen en legden de nodige kilometers af. Dit wandellegioen in België, Nederland en Luxemburg verdient natuurlijk prachtige wandelroutes; in een interessante omgeving, met goede markering en met voldoende achtergrondinformatie.

Nieuw of ingrijpend vernieuwd

Alle 17 routes op de longlist zijn nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 – oktober 2020. Wandelnet is ruim vertegenwoordigd op de lijst met drie routes. Naast het nieuwe Streekpad de Westfriese Omringdijk, dingen ook het vernieuwde Pionierspad en het vernieuwde Krijtlandpad mee naar de titel. In 2019 won Wandelnet de uitverkiezing met het Romeinse Limespad.

De Belgisch-Nederlandse jury beoordeelt de routes aan de hand van een groot aantal criteria en nomineert begin januari vijf kandidaten. Vervolgens lopen de juryleden alle genomineerde routes na. In de praktijk betekent dit dat ze honderden kilometers te voet afleggen, vóór ze tot een eindoordeel komen.

Kandidaten op de longlist

De 17 kandidaten op de longlist 'Wandelroute van het Jaar 2021 zijn, in alfabetische volgorde: GR 561 Kempen - Maaspad, Krijtlandpad, Martin Luther King Vijfdaags, Pad van de Vrijheid, Pionierspad, Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg, RivierPark Maasvallei, Route des Vins, Streek-GR Dijleland, Struinpad, Te voet met boswachter Ellen: Oude bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen & terug, Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant, Wandelnetwerk Getevallei, Wandelroute De Groote Peel, Westfriese Omringdijk, Westhoektrails en Zeeuwse Zwerftochten.

Lees meer over