Fiets- en wandelroutes in de Nationale Omgevingsvisie

Fiets- en wandelroutes in de Nationale Omgevingsvisie

24 september 2020 - Wandelnet

Het Rijk vindt de landelijke, recreatieve fiets- en wandelroutes van nationaal belang in verband met het ‘waarborgen en bevorderen van een gezonde en veilige fysieke leefomgeving’.

Overzichtskaart_LAW_en_Streekpaden_2020.PNG

Gezamenlijke lobby

Bovenstaande passage staat in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) waarvan de definitieve versie onlangs door het kabinet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wandelnet, Fietsersbond en Fietsplatform hebben samen gelobbyd om deze passage opgenomen te krijgen. Ze zijn er dan ook erg blij mee. Vooral omdat een kaart met de landelijke routes, waarmee ook de provincies en gemeenten rekening moeten gaan houden, is toegevoegd.

Hoofdinfrastructuur

Volgens de drie organisaties was het nog beter geweest als het Rijk de nationale fiets- en wandelnetwerken zou zien als onderdeel van de hoofdinfrastructuur van Nederland, gelijk de autowegen, vaarwegen en het spoor. Dit standpunt zal dan ook opnieuw onder de aandacht gebracht worden van de Tweede Kamerleden die de NOVI gaan bespreken. Fietsen en wandelen vormen immers de belangrijkste vrijetijdsactiviteit van Nederlanders en een topmotief voor vakanties in Nederland. De infrastructuur die daarvoor nodig is, is van cruciaal belang.

Meer weten? Lees verder op Omgevinsgwet en wandelen.

Lees meer over