In memoriam Jan Altena

In memoriam Jan Altena

20 juli 2020 - Wandelnet

Jan Altena heeft veel betekend voor wandelend Nederland. Hij was een rustig, bescheiden en aimabel mens, maar stond zeker zijn ‘mannetje’ als het om wandelen ging. Hij overleed op 14 juli op een leeftijd van 86 jaar in zijn woonplaats Arnhem.

Jan_Altena 1.jpg

Belangenbehartiger

Jan was binnen Wandelnet vooral bekend als een gedreven belangenbehartiger. Lange tijd was hij een actief lid van het Wandeloverleg Veluwe, later het Wandeloverleg Gelderland. Het huis van Jan en zijn vrouw Dini was de vaste vergaderplek van het Wandeloverleg. Een gastvrije, gezellige omgeving waar menig vruchtbaar overleg werd gevoerd, met uitzicht op de mooie tuin waar Jan trots op was.

Ecoduct Wolfheze

Het Wandeloverleg Gelderland voerde door de jaren heen acties op veel onderwerpen, waarbij Jan regelmatig de kastanjes uit het vuur haalde. Hij verzette veel werk achter de schermen om het ecoduct over de A50 bij Wolfheze ook voor wandelaars toegankelijk te maken. Dat lukte. Toen het op de officiële opening aankwam, toonde hij zich bescheiden en vond eigenlijk dat een ander de openingshandeling maar moest verrichten. Daarnaast zette hij zich o.a. in voor het wandelbelang in Park Lingezegen en de oversteekbaarheid van de Gelderse provinciale wegen zoals de Schelmseweg in het noorden van Arnhem.  

Wandelingen

Jan was ook een prominent lid van de vereniging Te Voet en een drijvende kracht achter het Wandelcafe Arnhem. Regelmatig nam hij groepen wandelaars mee door de mooie omgeving van Arnhem. Dat deed hij ook op de Vrijwilligersdag van Wandelnet in park Sonsbeek in 2013. Als een volleerde gids liet hij op een prachtige wandeling met veel wetenswaardigheden ‘zijn’ Arnhem zien. De vrijwilligers uit alle delen van het land genoten ervan.

Lees meer over