Fiets- en voetveren Uit®waarde niet in de vaart

Fiets- en voetveren Uit®waarde niet in de vaart

5 juni 2020 - Wandelnet

Uit®waarde zal, als gevolg van de coronacrisis, de voet- en fietsveren in het Rivierengebied niet in de vaart brengen. Hiermee komt ze terug op haar eerder genomen voornemen om de pontjes vanaf 13 juni weer te laten varen.

Pont_Rhenen_Lienden_2.jpg

Vrijwilligers

De pontjes hebben te maken met een aantal problemen. Zo worden ze beschouwd als een vorm van openbaar vervoer en kennen ze door de coronacrises de daarbij horende restricties en capaciteitsbeperkingen. Daarnaast blijkt uit onderzoek onder de schippers en kaartverkopers dat een groot gedeelte van de vrijwilligers onder de huidige omstandigheden niet beschikbaar is voor het vaarseizoen; het merendeel van de bemanningsleden hoort tot de risicogroep. Deze condities samen betekenen volgens Uit®waarde dat er niet op een fatsoenlijke manier gevaren kan worden, ook niet met een aangepast vaarschema.

Overzicht getroffen pontjes

In overleg met de betrokken oevergemeenten is besloten de tien fiets- en voetveren dit seizoen niet in de vaart te brengen. Het betreft de veren:

  • Waal: Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden
  • Maas: Batenburg-Demen, Ravenstein-Niftrik, Pontje Ham
  • Linge: Heukelum-Galgenwaard
  • Neder-Rijn: Rhenen-Lienden en Renkum-Heteren
  • Lek: Liniepont

Groot onderhoud

Uiterwaarde hoopt volgend jaar weer gewoon te varen. In de tussentijd wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de pontjes en verder gewerkt aan de verduurzaming van de vloot.