Koninklijk lintje voor Wandelnet vrijwilligers Jan Dokter en Willem de Hoop

Koninklijk lintje voor Wandelnet vrijwilligers Jan Dokter en Willem de Hoop

27 april 2020 - Wandelnet

Willem de Hoop en Jan Dokter, vrijwilligers van Wandelnet, kregen een koninklijke onderscheiding voor hun inzet voor wandelend Nederland. Beiden kregen, vanwege de Corona-crisis, het lintje op digitale wijze uitgereikt door de burgemeester van hun woonplaats.

Lintjes_Willem_en_Jan_1.jpg

Willem de Hoop en het Zuiderzeepad

Wie Zuiderzeepad zegt, zegt ook Willem de Hoop (foto links). Een man met ‘hart voor wandelen’. Al sinds 1993 is hij betrokken bij het ontwikkelen, het beheer en het onderhoud van het Zuiderzeepad. Bekend om zijn grote betrokkenheid, precisie en grondige aanpak. Zijn specialiteit? Het maken van al die voorzieningen die het leven van de wandelaar prettig maken: overstapjes, loopplanken, markeerpalen, bankjes, etc.… Niet alleen voor het Zuiderzeepad, maar ook voor veel andere routes.

Van 2012 tot 2014 was Willem coördinator voor het Noord-Hollandse deel van het Zuiderzeepad en zorgde hij samen met ‘zijn’ vrijwilligers voor het aanpassen van de route: overleg met terreineigenaren, nieuwe routebeschrijving, controle van de kaartjes en nieuwe markeringen in het veld. Als deelnemer aan het Periodiek Wandeloverleg Noord-Holland behartigde hij  de belangen van de wandelaar in de provincie.

Jan Dokter en het Westerborkpad

Jan Dokter (foto rechts) is een bevlogen verteller en initiatiefnemer en mede-ontwikkelaar van het Westerborkpad. Een Lange-Afstand-Wandelpad met een bijzonder thema; het volgt het spoor waarover Joden tijdens de Tweede Wereld naar Westerbork werden getransporteerd. Het is daarmee een blijvende herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en voor veel wandelaars een indrukwekkende wandel-ervaring.  

Jan is met zijn enorme enthousiasme een groot inspirator en verbindende schakel, niet alleen voor  joods, maar ook voor wandelend Nederland. Vanuit zijn persoonlijke levensverhaal heeft hij op een bijzondere wijze samen met de Koninklijke Wandelbond Nederland en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork) het Westerborkpad de bekendheid gegeven die het nu heeft. Jan is inmiddels 85 jaar en wil daarom zijn taak als ‘hoeder’ van het gedachtengoed van het Westerborkpad graag gaan delen met één of twee nieuwe collega-vrijwilligers.

Wandelnet heeft veel waardering voor de inzet van Jan en Willem en feliciteert hen van harte met deze welverdiende Koninklijke onderscheiding.