‘Wandelen krachtig medicijn tegen chagrijn en kwalen’

‘Wandelen krachtig medicijn tegen chagrijn en kwalen’

10 april 2020 - Wandelnet

Woensdag 8 april heeft Rita Braam, directeur van de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren, in de achtertuin van het stoomgemaal Arkemheen bij Nijkerk het eerste exemplaar van het Vallei en Eempad in ontvangst genomen.Vanwege de voorschriften t.a.v. het corona-virus vond de overhandiging plaats met een schepnet zodat wandelboekenschrijver Fokko Bosker en Rita Braam het protocol om anderhalve meter afstand van elkaar te houden in acht konden nemen.

Vallei_en_Eempad_1.jpg

Het wandelpad van 400 kilometer volgt de loop van de bovenstroomse beken die de Eem voeden, zoals de Barneveldse, Lunterse en Valkse Beek. ,,Ik heb ongeveer vier jaar geleden de eerste contacten gelegd met organisaties in het gebied resulterend in een opdracht van de coöperatieve vereniging Eemsnoer om een wandelroute te ontwikkelen die de flanken van Veluwe en Utrechtse Heuvelrug verbindt met de laagten in de Gelderse- en Eemvallei. Het watersysteem van de Eem (met de bovenstroomse beken) diende daarbij als richtsnoer en leidraad.”

De in het Friese Lippenhuizen woonachtige auteur lacht bij de vraag wat hij met de Vallei en Eem heeft. ,,Ik heb mijn vervangende dienstplicht vervuld in Leusden en vier jaar in Utrecht gewoond. In die tijd heb ik veel in het bovenstroomse gebied gewandeld en gefietst. De Eemvallei ken ik vooral vanaf de snelweg: voortrazend tussen Amsterdam en Utrecht.”

Schakering

De wandelroute telt ruim 400 kilometer inclusief elf rondwandelingen en is opgedeeld in trajecten van 12 tot 20 kilometer over onverharde paden, landwegen en lanen. ,,Vaak dienden de prachtige klompenpaden in Gelderland en Utrecht als onderlegger, soms werden nieuwe verbindingen gelegd. Voor zover mogelijk is het toekomstig netwerk aan wandelknooppunten in Utrecht en het wandelnetwerk Noord-Holland gebruikt. Ook het Rondje Barneveld (Langs landgoederen en paradijselijke beken, 18 km) is erin opgenomen. Wat vooral de boventoon voert is dat het hart van Nederland een grote schakering aan landschappen biedt met schitterende natuur en cultuurhistorie waar de wandelaar gelukkig nog altijd goed uit de voeten kan. En om het verhaal van het landschap te begrijpen moet je er wandelen.’’

Krachtig medicijn

,,Het is mijn stellige overtuiging dat wandelen een krachtig medicijn vormt tegen chagrijn en kwalen. Het is goed soms even uit de tredmolen en de hectiek van alledag te treden, te vertragen en de zintuigen open te zetten voor nieuwe ervaringen. Het pad verbindt mensen en indrukken, verrijkt het leven en biedt verrassende inzichten. Een goede voetreis gewenst.”

Vanaf begin april verkrijgbaar via: boekhandels in de regio (ook via websites), bol.com, uitgeverij Noordboek.

Vallei en Eempad voorplaat.jpg

Nieuwsartikel door: Jolanda Denekamp
Foto presentatie: Bart Buijs

Lees meer over