Twee boeken over Bonifatius Kloosterpad

Twee boeken over Bonifatius Kloosterpad

27 november 2019 - Britta Schmidt

Wie Dokkum zegt, zegt Bonifatius. Door zijn dood en heiligverklaring werd Dokkum al vroeg een pelgrimsoord. Nog steeds vind je in deze Friese stad een aan Bonifatius gewijde bron en een Bonifatiuskapel. In de Middeleeuwen werden er in Friesland veel kloosters gesticht. De monniken brachten het woeste land in cultuur, stichtten boerenbedrijven en waren betrokken bij de organisatie van de waterschappen. Het landschap zoals we dat nu kennen, draagt nog steeds de sporen van hun aanwezigheid.

Dokkum_Bonifatiuspark.jpg

De wandelroute

Het Bonifatius Kloosterpad laat je kennismaken met de wereld van die oude kloosters en het landschap dat ze achterlieten. Fokko Bosker schreef twee boeken over de route; een routegids en een wandelboek. Beide met de titel ‘Bonifatius Kloosterpad’.

De route start in Dokkum en gaat via Burgum, Drachten, Olderberkoop en Heerenveen naar Wolvega. Een route langs de vele voormalige kloosterlocaties en uithoven maar ook door weidegebieden, kleine dorpen en prachtige natuur. Bijna 500 km wandelplezier over de knooppunten van het wandelnetwerk in het oostelijk deel van Friesland.

Routegids

De routegids is compact en praktisch; je steekt hem in je rugzak en kunt direct op pad. Het overzichtskaartje van de route had duidelijker gemogen maar de dertien etappes en tien losse rondwandelingen zijn prima beschreven. De routekaarten zijn gedetailleerd, de routelijn en de te volgen knooppunten zijn er goed op aangegeven. De achtergrondinformatie vertelt veel over het landschap, de kloosterordes en de natuur onderweg. Ter aanvulling zijn er adressen om te overnachten.

kloosterpad routegids.jpg

Wandelboek

In het wandelboek volg je Fokko Bosker op zijn eigen wandelingen over het Kloosterpad. Hij wandelt het hele pad, passeert de oude kloosterlocaties en uithoven en vertelt prachtige verhalen over de monniken die er woonden en werkten. Hij loopt door stille dorpen en oude verveningsgebieden, zich drukmakend over weilanden als biljartlakens waar kieviten en tureluurs niets meer te zoeken hebben, maar ook genietend van een ree dat plotseling zijn pad kruist en een grutto die op de wieken gaat. Fijn om te lezen, ook als je niet wil gaan wandelen.

Cover-Kloosterpad-Verhalenboek-195x300.jpg

'Bonifatius Kloosterpad, wandelgids' en 'Bonifatius Kloosterpad, In het voetspoor van heiligen en pelgrims' zijn beide verschenen bij Uitgeverij Noordboek.

Lees meer over