Inzet Wandelnet voor wandelpad Lekdijk Oost

Inzet Wandelnet voor wandelpad Lekdijk Oost

22 mei 2019 - Wandelnet

Inzet Wandelnet voor wandelpad Lekdijk Oost

Het wandelpad langs de Lekdijk Oost is donderdag 16 mei feestelijk in gebruik genomen. Wandelaars kunnen nu veilig genieten van hun ommetje bij Wijk bij Duurstede.

Lekdijk_Oost_met_verkeerspost_RWS_met_radarbewaking_2.png

Ommetje en Utrechtpad

Het was vaak gevaarlijk voor wandelaars op de smalle Lekdijk Oost in Wijk bij Duurstede.  Automobilisten haasten zich over de weg naar het veer  naar Rijswijk terwijl wandelaars over de dijk hun ommetje liepen vanuit de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Een ommetje dat bovendien onderdeel is van het ruim 160 km lange Utrechtpad.

Actie gestart

Egbert Meindertsma en Jan van Amerongen startten in 2014 hun actie om de gemeente te bewegen een wandelpad langs de dijk aan te leggen. Slechts 400 meter maar het leek niet te lukken. De gemeente verwees naar Rijkswaterstaat, die verwees naar de beheerder van het terrein die op zijn beurt weer verwees naar de pachter van de grond. Die pachter wilde niet meewerken. Maar toen namen beide initiatiefnemers contact op met Marcel Janssen, de padcoördinator van het Utrechtpad, die de weg naar Wandelnet wist te vinden.

Wandelnet helpt

Theo Post van Wandelnet: “Wij zagen nog wel mogelijkheden, we hebben de mensen in Wijk bij Duurstede dus eerst vooral moed ingesproken en ze gezegd nog even vol te houden. Wandelnet heeft met ruim 900 vrijwilligers een enorm netwerk en dat we hebben aangesproken. Zo konden we bij Rijkswaterstaat de juiste mensen vinden die zich voor deze zaak wilden inzetten. Toen bleek er toch iets mogelijk te zijn. Ondertussen waren we wel in 2018 beland”.

Na de winter

Het plan voor het voetpad kwam er. De aanleg moest nog even wachten. Het Hoogheemraadschap kwam met aanvullende eisen, in de winter was werken aan de dijk uitgesloten en er was nog discussie over het type verharding. Maar dit voorjaar, na vele jaren strijd, was het dan eindelijk zo ver. Het voetpad langs de Lekdijk Oost werd aangelegd en is nu klaar voor gebruik.

Lees meer over