Over het Grote Rivierenpad van Geervliet naar Rhoon

Over het Grote Rivierenpad van Geervliet naar Rhoon

1 november 2021 - Marloes Kemming

Ik word met de auto afgezet bij het beginpunt van de etappe in Geervliet. Dit stadje heeft charmante straatjes, een prachtig stadhuis en een historische molen. Kortom: een kijkje waard. Er is weinig horeca, maar bij de bakker kun je koffiedrinken en een picknick kopen. De route voert in oostelijke richting over de Noorddijk, waar grote boten langzaam meevaren over het Scheepvaartkanaal. Via het Hartelpark bereik ik de Spijkernisserbrug. Naast de nieuwe brug staan nog altijd de ornamentele restanten van de oude brug. Onder een voorzichtig zonnetje steek ik de Oude Maas over en betreed het Eiland IJsselmonde.

De johannapolder.jpg

Ruigeplaatbos
Het Grote Rivierenpad leidt aan de andere kant van de brug naar rechts, de Visserijgriend in, maar ik sla eerst nog even linksaf. Daar ligt namelijk het Ruigeplaatbos. De lengte van de etappe laat een extra uitstapje prima toe en het bos is de moeite van het bekijken waard. Het Ruigeplaatbos was ooit een keurig stadspark, maar nadat in 1997 een storm het park verwoestte mocht de natuur hier haar gang gaan. Het resultaat is een woest bos vol paddenstoelen, eetbare planten en allerlei vogelsoorten. Het bos wordt begraasd door een kudde Schotse Hooglanders. Ik volg een houten vlonder, die mij dwars door het rietland langs de rivier voert. Een aangenaam pad leidt me terug naar de officiële route. Een volledig rondje Ruigeplaatbos voegt ongeveer 4 kilometer toe aan je wandeldag.

Visserijgriend
Terug op het LAW 6 duik ik de Visserijgriend in. Wat is het hier mooi! Een wandelpad met vlonders en bruggetjes leidt me door een soort sprookjesbos met hoog riet, felroze springbalsemien en miniatuurwilgen. Grienden zijn voormalige wilgenplantages; nu zijn het beschermde natuurgebieden. De grienden liggen buitendijks en staan in verbinding met de Oude Maas, waardoor het gebied ook eb en vloed ervaart. Dit zorgt voor unieke natuur. Ik dwaal door de griend, als een kind zo blij, en zoek een buitengewoon mooi plekje uit voor mijn picknick. Alleen door deze prachtige plek al is de wandeling meer dan geslaagd.

Visserijgriend-Hoogvliet

Johannapolder
Na de Visserijgriend loop ik langs de Oude Maas, waar gigantische schepen varen. Het is lekker lopen op de stille, verhardde dijk, met water en rietland aan je rechterhand. Links zie je de daken van de kernen die de route omzeilt. Dan duikt een klein haventje op, met een gemaal en pittoresk omgeven door wilde bloemen. Hier begint de Johannapolder. De polder is deels getemd, met ligweides en horeca, maar heeft ook nog een deel ‘struinnatuur’. Ga vooral een stukje van de route af en zoek je eigen pad. Ik volg sluippaadjes door de Nederlandse jungle, met gigantisch groot hoefblad en meer balsemien. De rivier heeft inhammen en strandjes uitgesleten, waar het getij goed te zien is. Er wonen hier meerdere bevers, maar die blijven vandaag helaas verborgen. Voor wie geen zin heeft in modderige schoenen loopt er een verhard pad parallel aan de struinpaden. De routemarkering wijst de schoonste weg. Via weides met schaapjes en hoog gras loop ik richting de eindbestemming van vandaag: het TOP in Rhoon. Bij Uitkijkpunt Johannapolder kun je nog even over de brede rivier staren. Met omwegen en struinpaadjes erbij staat de teller inmiddels op 21 kilometer. Ik strijk neer op het terras van restaurant Abel, voor een welverdiend wijntje met bitterballen. Wat een prachtige dag!

Praktische Informatie
Op Eiland IJsselmonde zijn naast de 3 etappes van het LAW 6 meer prachtige wandelroutes te vinden. De pagina www.ontdekijsselmonde.nl zet ze op een rijtje. Ook vind je hier een audiowandeling, die je onderweg verhalen vertelt over het unieke gebied. Dit blog verscheen ook op Wandelmagazine.nu.

Meer etappes van het Grote Rivierenpad lopen? Kijk dan hier.

Lees meer over