Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Diemen

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Diemen

1 maart 2021 - Lucy Deutekom

Het Rondje Diemen is een verrassend groen rondje in een stedelijke omgeving. Het volgt de Overdiemenroute die 5,5 kilometer langs oude boerderijen gaat, door het Diemerbos en langs de oevers van de Diem. Een langere variant van 10 kilometer gaat ook een stuk langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Diemerbos.jpg

De Overdiemenroute begint op de parkeerplaats van het Diemerbos. Dit jonge bos, dat deel uitmaakt deel van natuurgebied Gaasp en Diem, is aangelegd in een open polder met veel water. Je vindt er picknicktafels, een speelbos en vele verharde en onverharde voetpaden. Als ik eenmaal onder de A9 door ben gelopen, kom ik in nat grasland met veel plassen en rietland, en loop over houten bruggetjes. In dit deel van het bos mag de natuur zijn gang gaan.

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal

De start van de langere variant is de tramhalte van lijn 19, die Amsterdam-West en Diemen met elkaar verbindt. Ik loop eerst een klein stukje door nieuwbouwwijk De Sniep en kom langs een plas water die in de winter verandert in een geliefd schaatsbaantje. Ik sla links de Overdiemerweg in, loop langs knotwilgen en volg de slingerende weg langs het water van de Diem. Ik loop onder de A1 door en vervolg mijn weg langs oude boerderijen. Rechtsaf sla ik de Hooiweg in, een voetpad dwars door de polder. Deze lijkt veel rustiger dan de omliggende paden waar ook gefietst en gereden mag worden. Bij de kruising sla ik linksaf richting dijk en kanaal. Eenmaal boven op de kanaaldijk zie ik gelijk de enorme vrachtschepen en sla ik rechtsaf. Ik loop onder verschillende grote verkeersbruggen door, en ook de nogal iconische Muiderspoorbrug. Hierna ga ik rechtsaf, het Diemerbos in.

Amsterdamrijnkanaal.jpg

De etsen van Rembrandt

Niet veel mensen weten dat het oude dorp Diemen zo’n tweehonderd jaar ouder is dan Amsterdam. In 1033 stonden hier een paar huisjes, een houten kerkje en een kerkhof. Met de aanleg van de Weespertrekvaart en de Muidertrekvaart in 1640 ontstond rond de Diemerbrug een nieuwe dorpskern. Rembrandt maakte rond deze tijd diverse etsen en tekeningen van het landelijke Oud-Diemen. Vanaf 1950 groeide Diemen als forensenstad van Amsterdam. Rond de karakteristieke Ouddiemerlaan zijn nieuwbouwwijken en hoogbouw gekomen. Oude bebouwing groeide aan elkaar en zo ontstonden Diemen-Noord en Diemen-Zuid. Diemen is een zelfstandige gemeente tussen de Watergraafsmeer, Duivendrecht en Amsterdam Zuidoost.

knotwilgen.JPG

Foto: Roos Karsch

Ook zin in deze rondwandeling? Ga voor de routekaarten en de GPX-file naar de Overdiemenroute.

Lees meer over