Veel gestelde vragen over wandelen

Heb je een vraag over wandelen of over routes? Stel hem gerust. Je vindt hier onderwerpen waar veel wandelaars vragen over stellen.

Alles over wandelen
LAW's en Streekpaden
Materialen

Alles over wandelen

 1. Hoeveel kilometer loopt een wandelaar gemiddeld per uur?
  Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 à 5 km per uur. 

 2. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen?
  Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, anderen stoppen pas na 30 kilometer. Kies het tempo en de afstand die bij je passen. Houd er wel rekening mee dat een bezoek aan een bezienswaardigheid onderweg of een uitgebreide lunch, de animo vermindert om nog lang verder te wandelen. Maak dus vooraf een goede planning!

 3. Mag ik de hond meenemen op mijn wandeling?
  Als je hem aan de lijn houdt, kan de hond op de meeste wandelingen mee, maar niet overal! In de gidsen staat altijd duidelijk vermeld op welke trajecten de hond niet mee mag, bijvoorbeeld over dijken en door weilanden. Meestal staat een alternatieve route voor wandelaars met hond aangegeven. Ook bij NS-wandelingen wordt vermeld op welke trajecten aangelijnde honden niet welkom zijn. Of kijk op dit overzicht. In de hotels van de tweedaagse NS-wandelingen worden honden vaak geweerd. Informeer dus vooraf om teleurstellingen te voorkomen!

 4. Bestaan er speciale hondenroutes?
  In Nederland zijn er volop routes waar je hond volop kan snuffelen, rennen en spelen met andere honden. In de ANWB-gids ‘Wandelen met je hond’ staan wandelingen in losloopgebieden en zwemplekken. Een overzicht van losloopgebieden met wandelroutes waar je hond lekker los mag lopen vind je hier

 5. Ik zit in een rolstoel. Welke routes zijn voor mij goed toegankelijk?
  Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) en Streekpaden zijn niet ontwikkeld voor rolstoelgebruik; op de meeste LAW’s kom je namelijk hekken tegen, overstapjes en smalle, onverharde paden. Je kunt wel gebruikmaken van routes die speciaal voor rolstoelgebruik zijn ontwikkeld, zoals de Koninklijke Weg en het Westerborkpad. Verder vind je op Natuur zonder Drempels informatie over ommetjes en over de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van Nederlandse natuurgebieden. Op de sites van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten staan bij de routes met een icoontje aangegeven of deze toegankelijk zijn met de rolstoel.

 6. Ik wil graag een georganiseerde wandeltocht lopen. Hoe kom ik aan informatie?
  Op wandel.nl vind je alle georganiseerde wandeltochten in Nederland.

 7. Mag ik trailrunnen op de routes?
  LAW’s/Streekpaden, NS-routes en klompenpaden zijn ook geschikt voor hardlopers.

 8. Waar kan ik informatie vinden over overnachtingsadressen in de nabijheid van routes?
  In de routegidsen van de LAW's en Streekpaden en op de routekaarten op deze site vind je Wandelaars Welkom-adressen. Ook in de routebeschrijvingen van NS-wandelingen staan suggesties voor overnachtingsadressen. Verder verwijzen we je graag naar Vrienden op de Fiets: zij bieden 6.000 gastadressen voor fietsers én wandelaars.

 9. Zijn er speciale wandelingen voor kinderen?
  Kijk op onze pagina Leuke wandelroutes voor kinderen

Naar boven

LAW’s en Streekpaden

 1. Voor wie zijn de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden bedoeld?
  LAW’s en Streekpaden zijn geschikt voor zowel de prestatiegerichte als de recreatieve wandelaar. Je bepaalt zelf de zwaarte van een wandeling op basis van de afstand die je wilt afleggen, het tempo en de bepakking. Veel wandelaars lopen gedeelten van een LAW of Streekpad als dagwandeling of weekendwandeltocht of als training voor een wandelevenement zoals een Vierdaagse. Slechts enkelen wandelen een LAW of Streekpad in één keer van begin tot eind.

 2. Wat is het verschil tussen een LAW en Streekpad?
  Een LAW is een lijnwandeling van A naar B en doorkruist vaak twee of meer provincies. Een Streekpad blijft binnen één regio en is altijd een rondwandeling. Een ander verschil is de markering: LAW’s zijn wit-rood gemarkeerd, Streekpaden geel-rood.

 3. Wat voor markering moet ik volgen?
  Voor LAW’s volg je de wit-rode markeringen, voor Streekpaden de geel-rode markeringen.

 4. Hoe worden de LAW’s en Streekpaden onderhouden?
  Elke LAW en Streekpad heeft een padwerkgroep, bestaande uit een padcoördinator en een aantal markeerders. Elke markeerder is verantwoordelijk voor een deel van de route. Twee keer per jaar gaan deze vrijwilligers op pad om hun deel te controleren. Hun bevindingen communiceren ze naar de padcoördinator die dit weer doorgeeft aan Wandelnet.

 5. Ik heb een klacht over een route. Hoe kan ik dit doorgeven?
  Wanneer je een markering op de route mist, een fout in de routebeschrijving ziet of een blokkade op het pad constateert, kun je dit doorgeven via het Meldpunt Wandelen. Via deze site sturen we de melding direct door naar de betreffende padcoördinator, die vervolgens een markeerder op pad stuurt om de melding te bekijken en indien nodig het e.e.a. in het veld herstelt. Als de wijziging essentieel is, geeft de padcoördinator dit door aan Wandelnet waarna het op de site wordt geplaatst bij meldingen en wijzigingen.

 6. Hoe vaak worden de routes gecontroleerd?
  Twee keer per jaar.

 7. Ik wil zelf graag meehelpen om een route te onderhouden en te markeren. Kan dat?
  Graag! Op de pagina Werken bij Wandelnet vind je vacatures voor vrijwilligers. Er zijn regelmatig vacatures, niet alleen voor routevrijwilligers, maar ook voor beleidsvrijwilligers.

 8. Wat is een geschikte LAW of Streekpad om mee te beginnen?
  Je kunt het beste eerst een stukje uitproberen in de vorm van dagwandelingen, zoals de NS-wandelingen. Deze tochten beginnen en eindigen bij een station en zijn daardoor makkelijk te bereiken. De LAW- of Streekpadkeuze hangt verder af van je persoonlijke voorkeur voor een gebied in Nederland.

 9. Hoe regel ik het vervoer naar het beginpunt en vanaf het eindpunt?
  De LAW- en Streekpadgidsen geven duidelijke informatie over de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Op de kaartjes in de gids zijn de NS-stations en bushaltes vermeld. Je kunt bij het station (P+R) of bushalte natuurlijk ook je auto parkeren vanaf daar op pad gaan. Sommige wandelaars gebruiken twee auto’s (of een auto en een vouwfiets): een wordt geparkeerd op het beginpunt, de ander op het eindpunt.

 10. Moet ik trainen voor het lopen van een LAW of Streekpad?
  In het algemeen geldt: iedereen die op een zondagmiddag met gemak een flinke wandeling van twee uur kan maken, is ook fit genoeg om een LAW of Streekpad te lopen. Twijfel je? Maak dan een keer een langere NS-wandeling of loop eens twee dagen achtereen met een (niet te volle) rugzak, voordat je een lange wandelvakantie plant. En bedenk dat je wandelt voor je plezier. Het hoeft geen prestatietocht te worden.

 11. Moet je voor langeafstandwandelen speciale schoenen aan?
  Nee hoor. Ieder paar goed zittende schoenen is geschikt voor een wandeltocht in Nederland. De aanschaf van speciale wandelschoenen is niet per se nodig. Als je toch overweegt om wandelschoeisel aan te schaffen is het verstandig kritisch te zijn en er de tijd voor te nemen. De keuze van wandelschoenen in een buitensportzaak varieert van een softwalker (een lichte wandelschoen, categorie A) tot een zware bergschoen (categorie C).

  Het terrein waar je doorheen gaat, bepaalt welke schoen het meest geschikt is. Voor een wandelvakantie in Nederland is het niet nodig om bergschoenen te kopen. In eigen land voldoen schoenen in de categorie A of B uitstekend. Alleen als je met volledige uitrusting gaat kamperen zou je kunnen kiezen voor een wat zwaardere schoen (categorie C).

 12. Wat neem ik mee als ik een LAW of Streekpad ga lopen?
  Naast je eigen bagage, eten & drinken ook de gids van de wandelroute en je mobiele telefoon wanneer je de route digitaal wilt volgen (via de app of deze site). De routebeschrijving, de routekaart en de markering ondersteunen elkaar. Als één van de drie afwijkt, kun je altijd nog vertrouwen op de andere twee bronnen.

 13. Wat is het langste Lange-Afstand-Wandelpad?
  Het Nederlands Kustpad van Sluis in Zeeland naar Bad Nieuweschans in Groningen (725 km).

Naar boven

Materialen

 1. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van wandelschoenen?
  Kies altijd voor een goed passende schoen die niet knelt, drukt of ruimte geeft om je voet in te schuiven. Vaak zetten voeten in de loop van de dag en na een poosje wandelen iets uit. Gecombineerd met een goede wandelsok betekent dit in veel gevallen dat de wandelschoen een halve of hele maat groter moet zijn dan een ‘gewone’ schoen.|

  Maar hanteer dit niet als regel. Probeer de schoen intensief uit en trek de sokken aan waarmee je ook gaat wandelen.

 2. Waar moet ik bij de aanschaf van een rugzak op letten?
  Een rugzak moet goed passen. Rugzakken met een inwendig frame kunnen vrijwel altijd op allerlei manieren versteld en aangepast worden. Let vooral op de ruglengte, schouder- en heupbanden. Die moeten breed en stevig zijn. Er zijn ook speciale rugzakken voor vrouwen, waarbij vooral de schouderbanden aansluiten bij de lichaamsbouw van dames. Voor een wandeltrektocht met logies in hotel, pension of hut is een rugzak van maximaal 50 liter groot genoeg. Bedenk van tevoren wel wat je van plan bent verder nog met de rugzak te gaan ondernemen. En let op: een te grote rugzak leidt in de praktijk vaak tot een te zware bepakking.

  Ben je van plan een grote dagrugzak (25-40 liter) te kopen, let er dan op dat deze toch een goede heupband heeft. Al het gewicht op de schouders is niet prettig. Er zijn heel wat verschillende merken in omloop, en ook de prijzen lopen uiteen. In de regel geldt, dat de rugzakken van de goedkope merken op zich wel voldoen, maar veel sneller slijtageverschijnselen vertonen dan dure.

  Nog steeds bestaat er geen 100% waterdichte rugzak. Wel kun je er op letten of de buitenkant waterafstotend is. Verder heeft een goede rugzak een waterafstotende, kunststof voering en is het hoofdvak met een flap afsluitbaar. Ook de ritsen bepalen de waterdichtheid; de kwaliteit ervan verschilt nogal. Een aparte regenhoes helpt ook.

 3. Waar kan ik het best een rugzak kopen?
  Voor een rugzak kun je het best naar een goede buitensportzaak. Neem de tijd en vergelijk. Laat je adviseren en informeer eventueel ook nog eens ergens anders. Pas een gevulde en op maat afgestelde rugzak. In een goede buitensportzaak is materiaal voorhanden om de rugzak te vullen. Wanneer je besluit een niet-verstelbare rugzak te kopen, wees er dan van overtuigd dat deze echt goed zit. Een verstelbare rugzak kun je immers altijd nog aanpassen.

 4. Ik wil een paar dagen gaan lopen. Hoeveel gewicht is normaal om mee te nemen?
  Voor een wandelvakantie met logies in hotels, pensions of hutten is het ideale gewicht van de rugzak maximaal 10 kilo. Uiteraard kun je de minimumuitrusting aanvullen met spullen die het comfort of het plezier vergroten, maar met meer dan 12 kilo wordt het lopen al wat zwaarder. Voor een kampeertrektocht zul je meer mee moeten sjouwen.

  Weegt de rugzak zwaarder dan 16 kilo, dan is het zaak om nog eens kritisch naar de verzamelde uitrusting te kijken. Kampeerders zullen ook nog wat plek vrij moeten houden voor levensmiddelen die onderweg worden gekocht. Bedenk: alles wat je thuislaat is meegenomen. En train eerst enkele keren met je gevulde rugzak voordat je werkelijke trektocht begint.

 5. Bestaat er zoiets als een ‘inhoudsopgave’ voor een rugzak?
  Ja, dat noemen we een paklijst. We hebben alvast een paklijst voor je samengesteld.

Naar boven